Ikuinen ongelmani ja yksi Akilleen kantapäistäni - saunan lämmitys. Tänään sain taas isältäni (minun viisas opastajani, suorastaan oppaani) taas neuvoja siihen, miten sen nyt oikein saa lämmitettyä. Tässä pitkä ja vaikeaselkoinen referaatti siitä:

Tarvitset

yhden saunan, eli penkin ja kiukaan

tulitikut (tai kaksi keppiä, jos haluat tehdä asiat kuten entisaikoina)

puita (pieniä mieluummin, palaan tähän myöhemmin)

sytykkeitä (meillä on kotona ns. sytykekaappi, johon kerätään kaikki paperiroska, josta sitten se epäonninen joka joutuu saunan lämmittämään kahmaisee sylillisen paperia mukaansa.. maitopurkit ehkä parhaimpia)

Tee näin:

Varmista että arina on puhdas, eli kiukaan pohjalla olevat ilma-aukot ovat puhtaat.. Jos näin ei ole, ota pieni puu ja työnnä sillä tuhkat tuhka-astiaan reikien läpi. Avaa tuhka-astian suu aukinaiseksi (näin ilma kiertää) ja jos ns. maassa on ilma-aukko (meillä pyöreä "jutska"), varmista että siitäkin tulee ilmaa. Kasaa sytykkeet arinan pohjalle muutaman pienen puun kanssa. Valitse vanhempia ja kuivempia puita, joissa on joko "terävä reuna", tuohta tai halkeama puun keskellä. Täysin pyöreää kalikkaa ei kannata valita, eikä myöskään isoa halkaistua. Sytytä roskat ja laita luukku kiinni. Odota niin kauan että tuli on tarttunut puihinkin kunnolla (n. 5 min) ja lisää sitten pesä täyteen puita. Käy lisäämässä puita aina kun entiset ovat melkein palaneet - ns. melkein pelkkä hiillos jäljellä. Näin saunasi pitäisi syttyä (joka on se vaikein kohta) ja lämmitä. Jos ei, vika on luultavasti lämmittäjässä, ohjeissa tai puissa. Kiuasta on turha syyttää.

Saunahetken piristyksiä:

  • Ota kirja mukaan löylyihin ja makoile ja lue (valitse pokkari tai muu halvempi kirja. Lehtikin on nappivalinta. Sarjakuvat ovat myös saunakelpoisia. Varo nukahtamista lauteille.)
  • Hanki saunahunajaa ja hiero sitä itseesi. Jos nälkä yllättää, voit nuoleskella itseäsi, tai puolisoasi, kaveria, tai ketä vain. Hunaja pehmentää ja hoitaa ihoa.
  • Saunassa on hyvä aikaa tehdä myös jalkahoitoja. Valmiita jalkasuoloja saa peruskaupoistakin.
  • Rentoudu. Saunominen lisää ihon verenkiertoa, mutta suurin hyöty on juuri lämmön rentouttava vaikutus. Saunominen myös lisää serotoniinin aineenvaihduntaa ja toisaalta vähentää aivojen noradrenaliinin määrää. Serotoniinin lisääntynyt aineenvaihdunta helpottaa nukahtamista ja vähentynyt noradrenaliinin määrä lisää syvän unen vaihetta, jolloin aivot saavat lepoa ja päivällä opitut tiedolliset asiat painuvat muistiin. (lähteet Suomen saunaseura ry (www.sauna.fi) ja Tervesuomi (www.tervesuomi.fi))
  • Voit tietysti yrittää vaihtoehtoisia saunanpiristysmuotoja: kudo sukkaa, pelaa korttia, laula saunomislauluja.
  • Elä unohda uida tai kieriä lumessa!

Onko lukijoilla joitain ehdotuksia saunatekemiseksi?

Nauttikaa saunomisesta. Syksyllä mikään ei ole parempaa kuin rentouttava saunominen pitkän koulu- tai työpäivän päätteeksi.

(Kuvien lähteet: http://www.iltalehti.fi/koti/2010062411931649_kt.shtml ja http://www.infrared-sauna-reference.com/)